fbpx
Domowe cookies - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Domowe cookies
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Lukier:
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
Dekoracja:

Przygotowanie

Nic tak nie cieszy, jak przygotowane własnoręcznie drobne upominki. Można je wręczyć zupełnie bez okazji i zrobić bliskim słodką niespodziankę.

  1. Przygotowujemy formę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Zawartość torebki z ciastem miksujemy z żółtkiem (a nie z całym jajkiem, jak w przepisie na opakowaniu) i masłem przez około 7 minut. Ciasto dzielimy na dwie części i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  3. Połowę ciasta rozwałkujemy na grubość ok. 0,5 cm podsypując matę mąką.
  4. Wykrawamy dowolne kształty foremkami lub szklanką i układamy na blasze. Wierzch ciastek smarujemy pozostałym białkiem i posypujemy wybranymi posypkami do zapiekania.
  5. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i wycinamy dowolne kształty. Nie smarujemy ich białkiem, tylko układamy na drugiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy wraz z pierwszą blachą do piekarnika na 15 minut.
  6. Cukier puder mieszamy z gorąca wodą i ucieramy do uzyskania gładkiego, lejącego lukru.
  7. Wystudzone ciasteczka smarujemy lukrem i posypujemy wybraną posypką.

Ciastka wystarczy schować w efektownym dużym słoiku i gotowe!

Domowe cookies

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+