fbpx
Bakaliowe praliny w orzechach - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Bakaliowe praliny w orzechach
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 45

Składniki

Praliny:
  • 50 g daktyli Bakalland
  • 50 g suszonych śliwek Bakalland
  • 80 g płatków owsianych
  • 50 g gorzkiej czekolady
Dekoracja:
  • 1 opakowanie wiórków kokosowych Bakalland
  • 1 opakowanie orzechów laskowych Bakalland

Przygotowanie

Pralinki wykonane samodzielnie to najlepszy prezent na urodziny czy inną ważną okazję. Polecamy prosty przepis, dzięki któremu wyjdą przepyszne.

  1. Zaczynamy od przygotowania garnka z sitkiem do gotowania na parze.
  2. Na sitku układamy śliwki i daktyle, a następnie gotujemy je przez około 10 minut.
  3. Płatki zalewamy wodą, czekamy około 10 minut, aż wchłoną płyn, a w razie potrzeby chwilę gotujemy do odparowania wody.
  4. Do ciepłych płatków dodajemy kostki czekolady i mieszamy, aż się rozpuści.
  5. Następnie dodajemy ugotowane daktyle i śliwki.
  6. Owoce z płatkami blendujemy blenderem na gładką masę, a następnie dostawiamy ją do wystudzenia.
  7. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w drobno posiekanych orzechach i kokosie.
  8. Gotowe praliny odstawiamy do stężenia w lodówce na 1 godzinę.
  9. Dekorujemy poukładane pralinki pikiem.

Opakowane w eleganckie pudełeczko na pewno sprawią przyjemność bliskim, ale z powodzeniem można je przygotować także do poobiedniej kawy.

Bakaliowe praliny w orzechach

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+