fbpx
Babeczki z chili - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Babeczki z chili
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 45

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 1 opakowanie kremu czekoladowe brownie Delecta
  • 100 ml mleka
  • 250 ml śmietanki 30%
  • szczypta chili
Dekoracja:
  • szczypta chili

Przygotowanie

A gdyby tak na majówkowy deser podać babeczki czekoladowe z chili. Ciekawe czy połączenie smaku czekolady z chilli przypadnie domownikom do gustu.

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180°C (bez termoobiegu).
  2. Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, kakao i olej, wsypujemy zawartość torebki babeczek, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą, aż masa będzie gładka.
  3. Zawartość torebki z kremem czekoladowe brownie wsypujemy do wysokiego naczynia, dodajemy chili i dolewamy mleko i śmietankę. Całość miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty do uzyskania gładkiej i puszystej masy.
  4. Do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami nakładamy ciasto do 3/4 wysokości.
  5. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż babeczki się zarumienią. Patyczkiem sprawdzamy delikatnie, czy babeczki są upieczone.
  6. Ostudzone babeczki przekrawamy na pół i przekładamy 1 łyżką kremu czekoladowego.
  7. Odrobiną pozostałego kremu dekorujemy wierzch babeczki. Dekorację wykańczamy szczyptą chili.
  8. Wbijamy w babeczki pik.

Czas wspólnie wgryźć się w ten smak.

Babeczki z chili

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+