fbpx
Kakaowy tort dacquoise z kremem chałwowym i pistacjami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Kakaowy tort dacquoise z kremem chałwowym i pistacjami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:Nadzienie:

Przygotowanie

Elegancki tort bezowy z dodatkiem pistacji i kremu chałwowego to deser grzechu wart. Każdy się skusi! :)

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 140-150 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Do wysokiego naczynia wsypujemy zawartość opakowania z mieszanką do wypieku ciasta domowego, wlewamy wodę oraz kakao i miksujemy na najwyższych obrotach przez 8 minut, do uzyskania sztywnej piany.
  3. Papier do pieczenia przycinamy do wymiarów blachy z wyposażenia piekarnika i rysujemy okrąg o średnicy 26 cm.
  4. Gotową masę rozkładamy równo na narysowanym okręgu.
  5. Bezę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 60 minut.
  6. Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka do 500 ml i dodając 4 łyżki cukru.
  7. Miskę z gotowym budyniem przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia.
  8. Wystudzony budyń miksujemy z pastą tahini, a następnie dodajemy ser mascarpone i ponownie miksujemy.
  9. Pistacje siekamy na drobne kawałki, a chałwę kruszymy.
  10. Bezę przekrajamy. Na pierwszym blacie kładziemy krem, posypujemy pistacjami i chałwą, a następnie przykrywamy drugą połową blatu bezowego.
  11. Dekorujemy ulubionym pikiem.

Lekkie jak chmurka bezy to smak dzieciństwa - na pewno zasmakują naszym milusińskim.

Kakaowy tort dacquoise z kremem chałwowym i pistacjami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+